10 dôvodov prečo nosiť háčkované náhrdelníky

Handmade tvorba je už niekoľko rokov kurze a čoraz viac sa stále dostáva do popredia. Myslím, že toto tu nemusím podrobne rozoberať. Ani to, že i háčkovanie je novým fenoménom, hoci pri vyslovení tohto slova vyjadrujúc činnosť predstavuje niečo staromódne. Našťastie v mnohých z nás drieme staromódna duša a zachovávajú svet retrovejším.

V 70. rokoch 20. storočia nemať niečo háčkované znamenalo nevkus. Boli to roky háčkovaných doplnkov, plaviek, tašiek a klobúčikov. A ktovie čo ešte. Potom začala popularita háčkovania klesať, ale napokon opäť sa oprášil prach z truhlice, kde boli odložené háčiky a priadze. Čoraz viac zaujíma širšie spektrum ľudí a nájsť kurz háčkovania (alebo iných ručných prác) by nemal byť problém. Veď doba ide vždy dopredu, tak aj háčkovanie nadobudlo novodobejšiu podobu. Či je to v technike alebo kvalitnejších priadzach. 

Kedysi vedela každá žena háčkovať alebo pliesť, alebo oboje (mne sa páči aj keď si šili, vyšívali a pod.). A teraz? Určite pri handmade- publikum sú tieto ručné práce samozrejmosťou, ale úplne každej domácnosti to už nie je bežná vec, ako to bolo kedysi. Tým som chcela povedať, že je to napriek tomu stále krásne ako to zachovávajú moderné ženy. A že sa tieto činnosti dajú zúžitkovať moderne, to mi iste dáte za pravdu.

Okrem háčkovaných papučiek, čiapok a kvietkov som chcela skúsiť niečo iné. A veľmi sa mi raz v časopise páčila fotka, kde modelka mala háčkovaný náhrdelník. Skúšala som nájsť na internete aspoň nejaký návod ako si taký náhrdelník vyhotoviť. Začala som skúšať prvé stĺpiky, prvé oblúčiky, prvé tvary, ale konečné diela som párala. Až na koniec sa mi to ako tak podarilo a začali sa mi páčiť ešte viac. 
Určite je viac lákavejšie, keď sa povie náhrdelník nejakého krásneho drahého kovu a s kryštálmi alebo minerálmi. Proti takým šperkom nemám nič, veď prahne po nich každá žena. Ale prečo nebyť aspoň raz do týždňa iná s háčkovaným náhrdelníkom?



Tu je 10 dôvodov prečo: 


1. Háčkovacie doplnky, síce nie ešte tak masovo, sú opäť v móde. Teraz sa trendy menia každú chvíľu a vnáša sa stále niečo nové, preto nie sme každý ako podľa šablóny a každý si nosí to "svoje".



2. Sú ideálne na leto. Kovové náhrdelníky na priamom slnku sa môžu tak rozohriať, že dokážu nepekne popáliť pokožku, preto sa preferujú iné plastové alebo látkové doplnky. 

Hoci je fakt, že podľa takéto náhrdelníku by vás mohlo opáliť a náhrdelník by ste mali na sebe aj vtedy kedy by ste ho nemali na sebe. To už asi pozitívom nie je, či? :)

3. Sú ľahké. K tomu sa asi nemusím viac vyjadrovať.

4. Žiadna alergia na nikel a iné kovy. 

Hoci ďalším faktom je, že mnohý sú zas alergické na nejaké textílie, lanolín alebo škrob... :/

5. Háčkovaný náhrdelník nemá každá žena vo svojej šperkovnici. 

6. Každý handmade kúsok je originálny, lebo i keď sa snažím akokoľvek, nikdy sa mi nepodarí spraviť presne ten istý. 

7. Pekne sa hodia k roláku alebo k obyčajnému tričku. Jednoducho sa kombinuje s bežným oblečením.


8. Takýto náhrdelník podčiarkne krásny dekolt, ale pôsobí i tak, že schová prípadné nedokonalosti. 

9. S týmto náhrdelníkom môžete doplniť svoj plážový a kúpací outfit a môžete ísť s ním smelo do vody. Nezhrdzavie, a neodskáče z neho farba.

10. Majú neuveriteľný upokojujúci a anti stresový účinok na autorku pri ich výrobe.

Komentáre

  1. Jsou krásné. Obdivuji tvou trpělivost, tohle musí mít člověk v sobě :) Háčkované věci se mi líbí čím dál více, zejména ty s drobným vzorem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem krásne.. to hej.. aj mne sa páčia, vyzerajú ako čipka :)

      Odstrániť
  2. Zuy su uzasne!!!! Ani si nemusela pisat dovody, okamzite mi boli jasne! :) Nadhera. Sikulka najvacsia :) Ak mas presne postupy (ako pri vesticke), tak mozes dat, myslim ze nas to bude kopu ludia zaujimat :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jsou nádherné, moc obdivuju :).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za tvoj komentár. Prajem pekný deň :)

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Návod: Pletené štucne

Návod na háčkovanú veľrybu Elvíru

Návod na háčkovaného ježka